Om Tommy k Johansson

Hej!

Jag heter Tommy k Johansson och jag skriver på den här privata bloggen när jag känner för det.

Tommy k Johansson

TkJohansson.se är en personlig blogg som tillhör mig – Tommy k Johansson. Jag älskar datorer och Internet, och jag älskar att skriva.

1998 var jag elva år och hade fått en Commodore 64 och det var en fantastisk värld som öppnat sig. Man jag kunde inte bestämma mig för om jag tyckte det var roligast att skriva eller att syssla med datorn.

Så på en rast var det en av de andra ungarna som plockade upp Christer Rindeblads tidning Datormagazin ur sin ryggsäck – och därmed löste sig mina funderingar över karriärsval… Skriva OCH syssla med datorer?

Än idag, över 30 år senare, har jag fortfarande inte hittat något bättre.

Jag har jobbat professionellt som teknikskribent sedan 1997, och har varit allt från fast anställd eller frilansande skribent, till chefredaktör för både tryckta som digitala teknikmagasin. Glasssiga månadstidningar eller enkla nyhetsbrev i rent textformat.

Mina första artiklar i en datortidning

Mina första artiklar skrev jag för tidningen Svenska HemdatorNytt. Då var jag runt 15 år och det här räknar jag inte som professionellt eftersom jag inte fick betalt och det var inget riktigt yrke.

Efter gymnasiet 1996-1997 fick jag en slags praktikplats på tidningen AmigaInfo (senare Echo) där jag skrev och satte sidor.

1997-1999 fick jag mitt första jobb, och var chefredaktör för Uppsnappat, ett IT-nyhetsbrev via e-post som jag tillsammans med en kollega och en annonssäljare tog från runt 5000 till långt över 70000 prenumeranter (idag sägs det ha 14000 prenumeranter, men det verkar fortfarande vara vid liv!). Jag skrev även för datortidningarna PC-Guiden och PC-Extra.

Torget IT-Nytt

Att uppdatera Torgets IT-Nytt gick inte att jämföra med dagens WordPress. Inte ens i närheten…

Utöver detta skrev jag även tekniknyheter för förlagets hemsida och under en period på Torgets IT-nytt (Webarchive). Är du under 25 år känner du förmodligen inte till Torget när det var en superportal. Eller PassagenKajplats 305. Det här var långt före Google. Jag var med när gemene man (nåja, så många var det inte online) blev varse om den nya fantastiska sökmotorn AltaVista. Den slog Webcrawler på fingrarna.

1998 fanns det inget WordPress…

Allt var bökigare att bygga på webben

Jag minns att vi betalade cirka en halv miljon kronor för ett publiceringssystem för webben. Det kom på en CD-skiva, färdigt att kopieras till vår webbserver.

Men det blev aldrig av eftersom vi slängde ihop ett eget system – våra krav var trots allt små, framgick det när inköparna till slut tog in användarna i diskussionen. Då var pengarna dock redan nedspolade på dass. Föreställ dig en halv miljon kronor för ett webbverktyg som närmast kunde beskrivas som en dålig version av de absolut första utgåvorna av WordPress.

(Shit vad jag blev nostalgisk nu!)

1999 jobbade jag i ett drygt halvår som egenföretagare och sysslade med nyhetsbrev via e-post. Jag startade WindowsNytt, Klick! och Allt om IT. Vid millennieskiftet gick jag ihop med ett par andra och bildade Derigo Media AB som sysslade med nischade nyhetsbrev.

Jag skrev nyheter, men arbetade mest med att bygga tekniken – sajter, prenumerationssystem och en teknisk lösning för att skicka ut riktade opt-in-utskick (till exempel, ett mejl till 5000 män i åldern 30-45 som har bra inkomst, universitetsutbildning och är intresserade av nya prylar och fotboll)… Runt 2003 gick vi ihop med First Publishing AB som hade mer fokus på tryckta tidningar.

ITDirekt.com - nyhetsbrev via e-post

Afförsidéen med ITDirekt.com var att erbjuda gratis nischade nyhetsbrev som var enkla att sälja in annonser i på grund av de smala målgrupperna.

Allt om PC och andra jobb som chefredaktör

Under 2000-talet var jag chefredaktör för papperstidningarna Allt om PC, DigtialStuff och MP3-Musik. Jag arbetade även med att bygga sajter och specifikt många program och små verktyg för internt bruk.

Ett större projekt jag byggde var en komplett lösning som lät annonsörer själva boka och betala för annonsinförande i nyhetsbreven. Det var före sin tid och även om tekniken fungerade, var intresset svalt (förmodligen även på grund av frågan om vem som skulle få säljarnas provision när annonsörerna löste allt själva)…

Sedan 2010 jobbar jag heltid med att skriva på min sajt TkJ.se, en av Sveriges ledande teknikbloggar, samt PCOnline. Jag frilansar även, bland annat för tidskriften iSmarta Hem (nerlagd) och för ett tag sedan PC för Alla. Jag är alltid öppen för nya frilansuppdrag. Du hittar kontaktuppgifter längst ner.

Vidare har jag bland annat skrivit två böcker om bloggande; Skriva för bloggar och Tjäna pengar på din blogg.

Förutom att skriva om teknik har jag även sysslat en hel del med webbutveckling och programmering. Idag är det mest lite PHP/MySQL för att bygga egna plugins och justera befintliga i WordPress.

Bipolär och Crohns sjukdom

2007 drog jag igång TkJ.se – Sveriges ledande teknikblogg – en blogg om teknik – och tre år senare, 2010, sa jag upp mig från mitt arbete för att istället jobba heltid med mitt bloggande. Att jag slutade just då hängde bland annat ihop med att jag i samma veva blev väldigt, väldigt dålig i min Crohns sjukdom och fick opereras.

Operation morbus crohn

Två bitar av tunntarmen, sammanlagt 35 cm, fick var så skadade att de fick opereras bort.

Crohns sjukdom är en autoimmun tarmsjukdom som jag diagnostiserades med 1997.

Under de här senaste åren har jag dragits med svåra depressioner och ångest. Under sommaren 2016 var allt hopplöst, och under ännu en runda till akutpsyk i Växjö fick jag diagnosen bipolär och påbörjade en annan form av behandling än vad jag haft tidigare.

När jag uppdaterar den här texten är det redan februari 2019. Det känns lite som om jag så sakteligen är på rätt väg. Men jag vågar inte ropa hej riktigt ännu eftersom jag varit sjuk så länge… Samtidigt försöker jag vara positiv. Det går sakta, fruktansvärt sakta.

Att jag tar upp mina sjukdomar – Crohns och bipolär – är för att jag hela tiden varit öppen med dem. I den här bloggen vill jag skriva tips och annat som har hjälpt mig att motarbeta depression.

För övrigt har jag två söner födda 2009 respektive 2012, som heter Hjalmar och Henry.

Jag gillar musik, framför allt hårdrock, filmer och TV-serier, samt underhållande och lärorik litteratur. Rollspel, datorspel och andra nördiga saker är också kul. Och jag älskar Star Wars. Jag är smålänning sedan flera generationer tillbaka, och jag kommer från Ryssby i Kronobergs län.

Vill du komma i kontakt med mig, så når du mig på tommy@tkjmedia.se. Du kan också kontakta mig via exempelvis Twitter.