Spagetti & pesto – lättlagat för dåliga dagar

När man har en ovanligt dålig dag i sin depression tappar man matlusten. Man struntar i frukost och lunch, och sedan äter man något som ligger framme – exempelvis lite godis, innan man vill sova igen.

Det här är värdelöst. Jag har gjort det tusen och åter tusen gånger, och alltid med samma resultat: äter du inte så får du ingen energi, och utan energi blir du ännu lägre, tröttare och mår allmänt rent skit.

Därför är det bra med måltider som är superlätta att tillaga, som fyller magen och ger bra med energi. Spagetti med pesto är en sådan måltid.

Jag har ingen aning om huruvida det här är dåligt på grund av kolhydrater och sådant, men när din depression tar dig så långt ner att du inte orkar ta tag i matlagning, så är det viktigaste att du äter något. Så skit i vad dietiser och andra proffs säger.

Det enda du behöver göra är att koka spagetti – det är bara att sätta en kastrull fylld med vatten på spisen, låt det koka upp, lägg ner spagettin och vänta i angiven tid (8 minuter).

När det är klart så lägger du spagettin i en skål eller på en tallrik, tar några teskedar pesto och rör ihop det. Klart!

Pesto och pasta
Det här är en licensfri bild jag hittade, eftersom jag inte tänkte på att fotografera min egen tallrik. Min måltid var inte så här snygg…

Du kan fylla på med delade minitomater och rostade pinjenötter. Men det är överkurs, och det fungerar fint även utan sådant.

Nu har jag lite extra energi ikväll så jag gav smaken en kick. För det första hällde jag i chilipulver i pastavattnet så spagettin fick koka i kryddat vatten. Sedan tog jag en kaffekopp och la i tre matskedar pesto tillsammans med en klick sambal oelek och typ en matsked olivolja (jag höftade till det, prova dig fram).

Rör ihop geggan och när du fixat pastan blandar du ihop det. Samma som med bara pesto fast med mer styrka.

Det tog väl 15 minuter sammanlagt och efter jag ätit fick jag så mycket energi att jag kunde skriva det här…

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.