Alternativmedicin och kvacksalveri

Sånt här gör mig så förbannad – kvacksalvarna som sysslar med alternativmedicin! De har som regel ingen som helst utbildning eller kunskap, men ändå lyckas de övertyga människor att man inte ska lita på traditionell vetenskaplig läkekonst, utan syssla med handpåläggning, kolloidalt silver, homeopati, kristallterapi och annat trams.

Det värsta är att de ger sig på människor med svåra sjukdomar, såsom cancer.

De utnyttjar sjuka människors uppgivenhet och sorg för att lura dem att lägga alla sina pengar på deras påhittade behandlingsmetoder – samtidigt som de övertalar dem att sluta med väldokumenterat fungerande vetenskapliga behandlingar.

Och på något sätt kan detta fortgå, trots att det är kvacksalveri och bedrägeri – och i vissa fall gränsfall till mord. Det mänskliga avskräde som sysslar med sådant här, är uppenbart helt befriade från empati och samvete. De bryr sig inte om ifall deras “patienter” far illa eller dör – det enda som betyder något är att de själva tjänar pengar.

Alternativarnas standardskäl till varför man ska välja deras lösningar framför traditionell medicin, är att läkemedelsbolagen bara är ute efter att tjäna pengar. Till skillnad mot alternativmedicin, som är gratis? Få saker är så dyrt som alternativmedicin, och få saker har så hög vinstmarginal!

Och då måste man tänka på att traditionella mediciner har utvecklats av högutbildade forskare och doktorer, testats minutiöst samt genomgått stenhårda kontroller. Det kostar massor att ta fram en riktig medicin. Massor!

Jämför det med alternativmedicin, som tas fram av Bengt-Rune, en förtidspensionerad lokalvårdare från Borås, hemma i kokvrån. Det finns ingen vetenskap bakom alternativmedicin, utan i princip allt handlar om hörsägnen och rena påhitt. “Solrosolja, tallbark och måsskit användes mot gikt redan av kineserna för femtusen år sedan – det har jag minsann läst på Internet!”

Fast, javisst, vi ska inte sticka under stol med att läkemedelsbolag – precis som alla andra företag – också vill tjäna pengar (varav en stor del i det här fallet går tillbaka till forskning). Men kom inte och säg att alternativarna är annorlunda! Deras läkemedel består ofta av sådant du har hemma i kryddskåpet och i fruktkorgen, men säljs tusen gånger dyrare än hos din lokala ICA-butik.

De som producerar och säljer alternativmedicin gör helt garanterat enormt mycket högre vinst per dos än traditionella läkemedelsbolag.

Det här är så otroligt tragiskt.

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.