Vilken fightscen vinner: Wick, Kingsman, Oldboy?

När John Wick löper amok på en klubb, och har ihjäl en kopiös mängd ryska gangster, är det stor underhållning. Okej att inte alla uppskattar den här typen av action, men jag gör det. För det är på film. Det är ingen verklighet. Det är bara ren och skär underhållning, och John Wick är jävligt cool.

Men vilken är den bästa fightscenen, om du ska välja en sådan där en person slåss mot många andra? Det finns så klart mängder att välja mellan. John Wick på klubben har varit en favorit sedan jag och Nicke grabbnjöt åt klubbscenen.

Sedan såg jag Kingsman: The Secret Service (2014). Där finns en utdragen scen i en kyrka, där själva kingsman Harry Hart (spelad av Colin Firth, ett lika besynnerligt som briljant val av actionhjälte) går till attack mot allt och alla i en fanatisk kristen kyrka.

Det börjar fantastiskt när en kvinna vill veta varför Harry reser sig upp och ska lämna den tokfanatiska kyrkan, och han svarar lugnt:

I’m a Catholic whore, currently enjoying congress out of wedlock with my black Jewish boyfriend who works at a military abortion clinic. Hail Satan, and have a lovely afternoon madam.

Sedan börjar han gå, under tiden kvinnan skriker förolämpningar och följer efter honom, varefter han i en rörelse snurrar runt och drar upp sin pistol, för att direkt efter skjuta den hemska kvinnan i ansiktet. Därefter brakar helvetet löst och Harry dödar de flesta i kyrkan.

För ett tag sedan såg jag en annan populär fightscen i filmen Old Boy från 2003. Den innehåller en fightscen i en korridor, filmad i en enda tagning. TV-serien Daredevil hyllar den genom att kopiera scenen i ett av de tidiga avsnitten.

Scenen i Old Boy är grym på ett sätt som de övriga två saknar. Och den är otroligt snyggt gjord. Men ur ett nöjesperspektiv vinner både John Wick och Kingsman. Dessutom finns det så klart massor av andra alternativ… Har du några tips?

1. Kingsman – Kyrkan

2. John Wick – Klubben

3. Oldboy – Korridoren

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.