Han Solo klarar inte riktigt hålla en film själv

Jag var på bio och såg Solo: A Star Wars Story härom dagen. Förväntningarna var någonstans mitt emellan.

Dels hade jag inte några jättestora krav på filmen, eftersom den inte ingår i själva huvudserien utan är en fristående Star Wars-film (som Rogue One).

Men samtidigt förväntade jag mig ändå en rätt bra film med tanke på att det är Lawrence Kasdan som skrivit manuset – han ligger bland annat bakom Empire Strikes Back och Force Awakens och Jakten på den försvunna skatten (Indiana Jones). Dessutom är Solo regisserad av Ron Howard.

Själva grundhistorien handlar om hur Han Solo blir den han är i de övriga filmerna, hur han träffar Lando Calrissian och Chewbacca, och får tag på Millennium Falcon. Tillsammans med några andra (bland annat en kriminell kallad Beckett, spelad av Woody Harrelson) ska de stjäla coaxium, men misslyckas och är tvungna att hitta det på annat håll för att uppdragsgivaren inte ska döda dem.

Och hur de klarar Kessel Run på 12 parsec – men här använder man parsec korrekt, som längdenhet istället för tidsenhet, och löser det genom att Solo kör en genväg som gör rutten kortare.

I A New Hope säger Solo att Millennium Falcon klarade Kessel Run på 12 parsec, men då använde han det som ett mått av tid, inte längd som det egentligen är. Nu försöker man rätta till det här.

Med sig har de hela tiden en sarkastisk robot, döpt till L3-37 (elite). Det är i princip samma roll som K-2SO i Rogue One.

Solo har inte dragit in så mycket på biobiljetter som väntat. När jag var där, var det bara ett tjugotal som satt i biosalongen. Filmen har kostat motsvarande 2,6 miljarder kronor att spela in, och då tycker jag ändå att det känns som om Solo jämfört med andra Star Wars-filmer är något av en lågbudget.

Det är inte en dålig film. Men den är rätt platt, och skriven efter en standardmall. Det händer inget oväntat i den någonstans, och mycket av grundstolparna känner vi redan till sedan tidigare.

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.