En runda till med Jaws 1, 2, 3D och 4: The Revenge

Jag vet inte hur många gånger jag har sett Jaws (Hajen), den första filmen. För den är riktigt bra. Riktigt, riktigt, fantastiskt bra! Inför tvåan var det många som hoppade av. Spielberg ville förvånansvärt inte vara med på en uppföljare. Man lyckades dock övertala John Williams till att göra musiken.

Det är något producenterna inte hade någon framgång med till Jaws 3 – eller Jaws 3D, som den också kallas eftersom den visades i en 3D-version på bio. Kvaliteten på musiken har sjunkit rejält på grund av John Williams nej.

Du fick ta på dig speciella glasögon och sedan njuta av att se till exempel kroppsdelar och sprängda hajdelar flyga mot dig från skärmen. Jag har inte sett 3D-versionen, men jag antar att det var superhäftigt och så coolt att folk svimmade av skräck.

Trots detta tekniskt fantastiska filmknep fick inte Jaws 3 bra recensioner. Faktum är att de var dåliga. Och det med all rätt, eftersom Jaws 3 är en dålig film.

Jaws 3, en usel film

Huvudrollerna innehas av Dennis Quiad och Lea Thompson – vilka båda är väldigt unga och hade förmodligen inte råd att tacka nej till att vara med i en stor produktion. Men även om de är bra skådisar spelar det ingen roll. För filmen är ändå råusel på alla plan.

Det börjar med att de fångar en liten vithaj och ska ha den i ett akvarium för att visa besökarna till en stor park. Tyvärr dör den lilla hajen, och då ger sig hajens stora mamma ut för hämnd. Hon har nämligen läst dödsannonserna på Sharknews.com och sett att barnhajen dött. Eller något.

Hajen i del 3 uppmäts till nästan 11 meter. Maxlängd på vithajar enligt konkret fakta är 6,4 meter för honor – som är större än hanarna på max 4 meter. Här är alla längder:

  • Jaws – 7,6 meter
  • Jaws 2 – 9,1 meter
  • Jaws 3 – 10,6 meter
  • Jaws 4 – 8,5 meter

Jaws var som sagt en succé. Så länge du inte är en haj. För Jaws ledde till att det var färre som besökte stränder och badade. Överallt anordnades tävlingar inom att döda hajar, vilket ledde till att en del arter blev utrotningshotade. Varje år dödas nämligen 100 miljoner hajar – och det är mycket på grund av rädsla, vari filmen Jaws spelar en väsentlig del.

Jaws - Hajen
Första Hajen håller än i dag – den är fortfarande skrämmande och spännande…

Saker som dödar fler människor

Folk är livrädda för att bli attackerade av en haj. Men med tanke på hur många hajar det finns, och hur många som dödas av hajar varje år (ungefär 10 stycken). Jämför det med lungcancer, som dödar 938000 personer per år i I-länderna. I U-länderna är det varje år cirka 1,8 miljoner personer som dör av diarré.

Att dö av en hajattack är alltså så otroligt ovanligt. Varje år dör 845 personer som går för nära lava. I Ryssland dör varje år 100 personer på grund av fallande istappar. Flodhästar dödar varje år 2900 personer!

Och här är en annan som precis slår antalet dödade av hajar: varje år dör 13 personer av att en läsk- och godisautomat faller över dem. Det är alltså större chans att du dör när du ska köpa en påse godis i en automat, än att du blir dödad av en haj. Och hur många är det som badar i havet varje år, jämfört med hur många som köper i automater? (Jag har ingen siffra på det, så det är en retorisk fråga.)

I Frankrike dör varje år 17 personer när de äter en baguett. 33 personer dör varje år av blixtnedslag.

Och slutligen: varje år dör 3000 tonåringar på grund av att de skriver och läser textmeddelande på mobilen under tiden de kör bil.

Jaws 2 då?

Jaws 2 är faktiskt en hel okej film. Den bedöms av de flesta som den bästa uppföljaren. Den har kvar Roy Scheider som polischefen i lilla Amity, och han förstår åter att man har en stor haj i vattnet, men han bedöms som paranoid och får sparken.

Därefter er sig hans barn ut med segelbåt tillsammans med andra ungdomar. Hajen går då till attack och det blir ganska spännande. Det håller hyfsat bra och det är en godkänd uppföljare.

Vad gäller trean har jag redan gått igenom varför den var så usel. Men trots floppen med trean tog man beslutet att göra en Jaws 4. Varför kan man undra? Ja. Varför. Hajen är dock mindre än de i tvaån respektive trean. Så den biten är mer logisk.

Trean har fått medelbetyget 5,7 hos IMDB. Fyran får nöja sig med 2,9.

I fyran har Lorraine Gary, mamman i ettan och tvåan, återkommit som huvudroll. Nu är det en haj som är ute efter familjen Brody. Den följer efter ena sonen till Bahamas och följer sedan tillbaka till Amity, på jakt efter Brody-familjen. Den är ute efter hämnd!

Om du tycker det här är ett helt orimligt beteende av en haj, har du helt rätt. Det är absurt bisarrt. Och det är ingen bra film. Alls. Vilket förklarar betyget 2,9, som annars brukar vara reserverat för Direct-to-Video-filmer med nån avdankad actionstjärna i rollen som polis som får sin familj dödad och därför går ut i ett personlig krig och mördar alla han inte tycker om.

Se om Jaws. Den är grym. Och därefter kan du se Jaw 2. Men hoppa över de andra två uppföljarna. De är inte bra.

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.