The Orville är en av de bättre Star Trek-serierna

När jag skrev rubriken insåg jag att om en trekker läser det här, kommer hen att bli vansinnig. Och till det svarar jag att: jag står på Star Wars-sidan! I do not care.

Med det sagt har jag sett rätt mycket Star Trek, framför allt eftersom George Lucas tog 16 jävla år på sig att släppa nästa film, och den var inte… inte lika bra som de första, är en mild förklaring.

Och visst finns det bra Star Trek-serier. Dessutom finns det dåliga. The Next Generation är bra. Voyager var också helt okej. Deep Space Nine var inte lika bra. Och nya Discovery är väl okej.

The Orville är ingen Star Trek-serie. Inte officiellt. Det är väl mer tänkt som en parodi, fast man misslyckas med det. Istället blir det något som mycket väl kunnat vara en äkta Star Trek, fast med humor.

The Orville och Seth MacFarlane

Av någon anledning har större delen av mina bekantskapskrets beslutat sig för att Seth MacFarlane, som ligger bakom The Orville, är värdelös på alla plan. Jag minns inte varför, men jag tror att det handlade om en krönika om ett osmakligt skämt i Family Guy.

Jag har för mig att det var när Peter får reda på att Louis kanske är gravis, och knuffar henne nerför en trappa. Jag och min (dåvarande) fru skrattade oss halvt ihjäl när vi såg det. Eftersom det är ett super-super-smaklöst skämt. Den som tar illa upp av det kanske ska lyssna på Stephen Lynchs sång For the Ladies (som förresten min exfru gapskrattar åt). Den är många gånger råare…

Tillbaka till The Orville… Jag trodde den skulle vara mer komisk och ha rå och osmaklig humor som annat med MacFarlane. Men icke. Det är en del skämt, men främst i dialogen (och varelsen som är en stor blobba av gelé och som ges röst av Norm MacDonald).

I övrigt är det som Star Trek. Det är mindre en parodi, och betydligt mer som en stor hyllning till serien. Fast det kan likaväl ses som en äkta Star Trek-serie (även om du inte bör erkänna det högt, utifall att nån trekker hör dig).

Och jag säger inte det här bara för att Adrianne Palicki är med.

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.