Jason som staty på sjöbotten

Den första riktiga skräckfilmen jag såg var Fredagen den 13:e del 6. Idag klassar jag den nog inte som skräck, men då gjorde jag det. Jag kom inte ihåg hur gammal jag var, men någonstans runt 10 borde det vara.

Den skrämde skiten ur mig. Och jag minns speciellt slutet, där Jason  är fast på sjöbotten och en propeller närmar sig hans ansikte… För där tog VHS-bandet slut. Till min och kompisens stora förtret.

Det var en grannkompis i samma ålder som fått filmen på VHS från – så klart – sina äldre kusiner. Så vi fick vänta tills hans föräldrar var iväg innan vi kunde titta på den. Hans morsa var rabiat på filmer.

Senare (det måste varit något år senare) en gång tittade vi på Best of the Best och hon fick totalt psykbryt och stängde av allt och skickade hem oss andra med kravet att fråga våra föräldrar om vi verkligen fick titta på slagsmålsfilmer. Mina föräldrar kunde inte skita mer i om jag tittade på film där man slogs (i den åldern slogs man ju själv med jämna mellanrum – skolan var inte lugn och fin förr i tiden), så länge jag åt upp salladen och städade rummet (ungefär, typ).

I alla fall. Jason Voorhees satt alltså fast på sjöbotten i slutet av Fredagen 13:e del 6. Med kedjor och skit. Och nu har man i Minnesota gjort en sådan staty under vattnet, så att nyfikna dykare kan simma dit och titta på fastkedjade Jason… Så coolt!

Minnesota har jag dock inget som helst intresse av att besöka. Vädret är detsamma som i Sverige, och det kryllar av svenskättlingar. Man kan likaväl åka till Dalarna eller var som helst i landet.

Och även om jag kommit dit hade jag inte dykt. Jag hatar att bada. Framför allt hatar jag att bada i insjöar, dessa smutsiga, pest-, olje och kvicksilverfulla skithål som folk och djur bajsat och kissat i under tusentals år. Och allra mest hatar jag att bada i kallt vatten. Insjöar går därför fetbort. Jag sätter inte min fot i en sådan. Jag kan bada i havet om det är minst 25 grader i vattnet, helts mer. (Det här var totalt orelevant.)

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.