Alien håller förvånansvärt efter 39 år

Jag skrev för ett tag sedan att jag sett om Predator, och att den höll riktigt bra även idag. Jag har även sett om Alien, samt alla ur den franchisen, och den första filmen är imponerande snygg.

Det är trots allt 39 år sedan Alien släpptes. Själva alien är väl inte kanonbra,  den syns ju faktiskt knappt i första filmen. Facehuggern är däremot riktigt snygg.

En annan liten detalj i Alien är rymdskeppen. De är så välgjorda att det stora skeppet till och med slår Star Wars (1977) på fingrarna (och det säger jag i egenskap av fanatisk Star Wars-nörd). Man har även lyckats med ljussättning och annat så det ser verkligt ut.

Hela filmen är som sagt förvånansvärt snygg, trots att den har nästan 40 år på nacken. Tyvärr avrundas filmen med en sanslöst ful explosion i rymden, när Ripley spränger fraktskeppet. Den effekten stinker av de sämsta effekterna under 70- och 80-tal. Den är så dålig, så dålig, sååå dååålig

Om jag skulle rangordna alla Alien-filmerna – vilket jag nu tänker göra – ser listan ut så här:

  1. Aliens (1986)
  2. Alien (1979)
  3. Alien III (1992)
  4. Alien: Covenant (2017)
  5. Alien: Resurrection (1997)
  6. Prometheus (2012)

Eftersom jag har en förkärlek till B-action-filmer så vill jag egentligen skohorna ner den fristående filmen Alien vs. Predator (2004). Den är klart sevärd och jag placerar den mellan Alien III och Alien: Covenant. Lev med det!

Alien: Resurrection, det vill säga 4:an, kunde ha blivit en underhållande actionfilm – som Aliens var. Men tyvärr spricker manuset på sina ställen, och inte minst i dialogen. Vad Joss Whedon tänkte på när han skrev dialogerna i Alien IV vet jag inte, men det var inget naturligt för de är verkligen ruttna.

Filmen i helhet är dock inte så dålig som Prometheus. Prometheus funkar däremot lite bättre efter att man har sett Alien: Covenant.

Avslutningsvis, för dig som är intresserad av Freud och liknande, finns det gott om perversa analyser om Alien. Folk ser könsorgan och sexuella akter i allting som har med alien att göra. Jag läste någonstans att HR Giger, som designade alien, var en sexdåre som använde alien för att få utlopp för sina perversa fantasier.

Det stod på Internet, så det måste vara sant.

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.