Såg om Predator från 1987

Första gången jag såg Predator var många år sedan. Alldeles för många för att kunna räkna utan att få åldersnoja. Men då var den väldigt skrämmande. Nu har jag sett om den och den håller faktiskt ganska bra. Masken de gjort för själva rovdjuret är extremt välgjord med tanke på att filmen har över 30 år på nacken. Den hade inte kunnat göras bättre idag.

Nu är det ju inte the royal elit av skådespelare i filmen, men det krävs knappast med tanke på att de mest springer, trillar, skjuter och spränger. De duger gott och väl.

En detalj jag tänkte på… Med tanke på hur fruktansvärt dålig syn rovdjuret har – se slutet när han tagit av sig IR-masken – så är det fantastiskt att den rasen lyckats bygga så grym teknologi. Det måste ju vara mängder av finelektronik i vapen och rustning. Hur klarar man det med en syn som bara visar blurrig röd färg? Fascinerande!

Om den var lika otäck som på 80-talet? Nja. Kanske om man sätter en 9-åring framför den. Jag råkar faktiskt ha en 9-åring, så jag skulle kunna testa, men jag tror inte det är en bra idé. Jag själv har blivit tillräckligt härdad.

Då på 80-talet blev jag vettskrämd när jag första gången såg rancorn i Return of the Jedi, och det är ingen bra specialeffekt… Inte ens i de remastrade utgåvorna av filmen är rancor-scenen bra. Men nu krävs det mer än fula monster för att skrämma en. Get Out gjorde ett godkänt försök.

Så här bra syn har rovdjuret. Och ändå kllarar de av att bygga finelektronik.

Förresten, visste du att man först tänkte casta Jean-Claude van Damme som rovdjuret? De funderade på ett martial arts-sparkande monster. De ändrade sig dock när de insåg att JCV inte är mer än 177 cm, och de övriga en bra bit längre. De kunde inte ha en liten räka som antagonist. Så istället anlitade de Kevin Peter Hall som var 220 cm.

I år kommer en uppföljare – The Predator – och den kommer garanterat att suga jämfört med originalet. (Japp, och därmed har jag varit gammal gubbe tillräckligt idag. Get of my lawn!)

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.