Fantastisk dokumentär om Star Wars-leksakerna

Jag trodde inte att jag någonsin skulle titta på en dokumentär om leksaker och få tårar i ögonen. Men den här var gjord med sådan respekt och glädje. Om du är ett Star Wars-fan måste du se den – helt klart.

Dokumentärserien Leksaker vi minns handlar i avsnitt ett om hur Lucas Film försökte hitta en leksakstillverkare som ville ta tag i Star Wars. Problemet var att han inte velat avslöja filmen för tidigt, så han var alldeles för sent ute. Bara ett företag tackade ja – ett litet bolag vid namn Kenner.

Leksaker vi minns: Star Wars

De fick ta till ordentliga nödlösningar för att kunna ta fram några leksaker i tid. Allt det här berättas i filmen, av framför allt de som jobbade på Kenner. Och det märks att de verkligen älskade vad de sysslade med.

Under de bästa åren sålde Kenner 22 miljoner Star Wars-leksaker per år. Sen föll det eftersom George Lucas ville ha en paus från hela konceptet. Men så kom man till 90-talet och Lucas beslutade göra de tre nya filmerna.

Den första filmen, Phantom Menace (Det mörka hotet på svenska, eller Fantommajonäsen på nördiska), lanserades som barnfilm, innehöll långdragna debatter om handelsblockader, fula banker och ekonomisk politik. Och den innehöll även Jar Jar Binks… Den karaktären påverkade ingenting med Star Wars positivt.

Dokumentären är underbart nördig. Den finns på Netflix.

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.