Glädjesaker: Min nya MacBook 12 tum

Något som terapeuter, läkare, psykologer, kuratorer, sköterskor, psykiatriker och alla andra man stöter på när man vilar upp sig ett tag på vuxenpsyk, är att det är viktigt att göra saker som är kul.

Min MacBook Air 13-tummare har ett flera år på nacken och har börjat bli rätt slö, så jag slog två flugor i samma smäll genom att dels uppgradera min datorpark och dels göra något kul, genom att köpa en ny.

MacBook Air 12

Valet föll på en MacBook 12-tumsmodellen. Jag gillade inte riktigt 13-tummaren. Eftersom jag oftast använder MacBooken när jag ligger i sängen eller sitter i soffan, så upplevde jag 13-tummaren som för stor. Jag har tidigare haft en MacBook Air på 11 tum, men den har tydligen ersatts av en 12-tummare.

Det blev en guldfärgad MacBook 12 tum. Och den är riktigt, riktigt trevlig. Jämfört med de tidigare modeller jag haft, är den här snabbare (naturligtvis, den är ju nyare), lättare och den blir inte speciellt varm. Dessutom är den snyggare. Egentligen är jag inte förtjust i guld, men det är mer som rosa guld än gult.

Tangentbordet har krävt lite träning. Knapparns slaghöjt är ovanligt låg, förmodligen på grund av att Apple velat göra datorn tunnare.

De enda portarna som finns är ljudport och en USB C-port som används för allting inklusive strömförsörjning. Så vill du kunna ansluta en USB-hårddisk eller en mus, behöver du köpa en adapter. Jag skaffade en adapter med USB, HDMI och nätadapter, till det absurda priset av 799 kronor.

Att det saknas portar innebär dock att Apple kunnat göra datorn lättare och tunnare, och det uppskattar jag verkligen. Jag vill ha en supersmidig bärbar dator som dessutom har bra prestanda.  Och i MacBook 12 har jag en sådan.

GarageBand

Jag har pressat hårdvaran rätt hårt på datorn, utan några problem. Bland annat har jag kört GarageBand utan problem. Själva mjukvaran fungerade bara fint, men min iRig för gitarrerna ville inte fungera.

Som regel brukar jag inte köra GarageBand på en liten laptop – då använder jag hellre min gamla MacBook Pro 17, där jag har fler portar för bland annat nämda iRig och mitt M-Audio KeyRig 49 (som inte finns att köpa längre).

Good shit!

Tommy k Johansson

Född 1977 som en äkta småländsk lantis. Sedan 1997 har jag arbetat med att skriva om datorer, Internet och annan teknik. Jag har varit frilansare, redaktör och chefredaktör för en lång rad tidningar, nyhetsbrev och sajter. Från 2010 bloggar jag heltid på TkJ.se som är en av Sveriges ledande teknikbloggar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.